Subject Areas

In math subject, areas are the region that are bounded by a closed curve. Areas are considered to be an important invariant in the differential geometry of surfaces. In math subject, learning area of different shapes is an essential and an interesting one. In this article subject areas, the areas of different shapes in math subject are calculated using the math formulas.

Formulas for Areas of Different Figures:

Triangle:            Area of Triangle    =    ½ b h

                                         b ---> base

                                         h ---> vertical height    

Rectangle:       Area of  Rectangle  =  l w

                                         l ----> length

                                         w ----> width

Square:              Area of a square  =  a2

                                         a ----> side length

Parallelogram: Area of Parallelogram = b × h


                                         b ----> breadth

                                         h ----> height

Circle:                       Area of a Circle = `pi` r2

                                         r ----> radius

Example Area Problems on Math Subject:

Example 1:

Find the area of a triangle, if the base is 70 mm and the height is 16 mm.

Solution:

               Area of a triangle =  ½  `xx` b `xx` h

                                        =  0.5 `xx` 70 `xx` 16

                                        =  560 mm2   

Example 2:

Find the area of rectangle, if the length is 30 cm and width is 13 cm.

Solution:   

         Area of a Rectangle  =  l `xx` w

                                       = 30 ` xx` 13

                                       = 390 cm2

Example 3:

Find the area of a square with the side length  of 33 cm

Solution:

              Area of a square  = a2  

                                        = 332

                                        = 1089 cm2

Example 4:

Find the area of a parallelogram having the base of 44 cm and a height of 15 cm.

Solution:

    Area of a Parallelogram = b `xx` h

                                       = 44 `xx` 15

                                       = 660 cm2  

 

 

I am planning to write more post on Odd Numbers List and its example and, <keyword> and its problem with solution. Keep checking my blog.

 

Example 5:

Find the area of the circle with the radius of 45 inches.

Solution:

                 Area of  Circle = `pi``xx` r2

                                      = 3.14 `xx`  452

                                      = 3.14 `xx` 2025

                                      =  6358.5 in2

 

Practice Area Problems on Math Subject:

1) Find the area of a triangle, if the base is 42 mm and the height is 6 mm. 

      Answer: 126 m2

2) Find the area of a square with the side length of 55 cm

 

      Answer:  3025 cm2

3) Find the area of the circle with the radius of 24 inches.  

      Answer: 1808.64 in2

4) Find the area of a parallelogram having the base of 29 cm and a height of 12 cm.

 

      Answer: 348 cm2